Linktár

facebook_gasztroutazas.png
gasztroutazas_gasztroutazas.png

Gasztróutazás

A Gasztróutazás blog célja, hogy megismertesse az embereket a különböző országok, tájak és régiók gasztronómiájával, azok főbb ismérveivel és egyúttal recepteket osszon meg az érdeklődőkkel, melyeket bátran ki is lehet próbálni. Sok esetben nagyon érdekes ismeretlen, de akár ismertebb országok kultúráját, szokásait is a gasztronómián keresztül megfigyelni és megismerni. Szeretnénk továbbá aktualitásokra, programokra, rendezvényekre felhívni a figyelmet, illetve lehetőséget teremteni mindenfajta kommunikációra, ami a gasztronómiával, utazással, turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos. Kapcsolodó weboldal: www.gasztroutazas.info

Támogatók

Beschreibung

Der Zweck und die Idee des Blogs ist einerseits die typischen Merkmale der Gastronomie verschiedener Länder und Regionen bekannt zu machen. Wir möchten gerne mit Ihnen Rezepte teilen, die man auch gerne ausprobieren kann. Zweitens möchten wir dadurch auch die Sitten und Bräuche von den Völkern dieser Länder näher zu bringen. Es ist meistens ein interessanter Weg die Kultur fremder Völker durch ihre Gastronomie zu bertrachten und so manche neue Informationen zu bekommen. Weiterhin möchten wir hier gerne auch Aktualitäten, Programme und Veranstaltungen veröffentlichen, - sowie die Möglichkeit für die Kommunikation geben die mit den Themen Reisen, Gastronomie und Tourismus zu tun haben. Wir freuen uns auf Ihren Besuch! Weitere Webseite zu diesem Thema: www.gasztroutazas.info

Támogatók

2016.12.28. 18:56Ha elmúlik Karácsony....

tree.jpg

 "Ha elmúlik Karácsony...a szeretet lángja halványabban ég...,"- ezen a mondaton minden évben elgondolkozom, mióta eszemet tudom, de sosem írtam le, hogy miért. Talán nem tartottam fontosnak, hogy mások is elolvassák miért érint meg ez az egész három napi ünnep körüli sürgés-forgás, mi benne a szép és miért nem mindíg tesz boldoggá, ha eljön ez évnek ezen időszaka.  De ezúttal megteszem és leírom, mert amellet, hogy a családoknak mit is jelent ez a néhány nap, nem volt még eddig olyan év, amikor úgy éreztem, hogy Karácsony Ünnepe nemcsak egy "személyes" megemlékezés, és talán sosem volt aktuálisabb, mikoris a Megváltó érkezését vártuk...,- és mit is jelent ez mai egyre rohanóbb és talán kicsit elfásult Világunkban..?.. Mert lehet, hogy ami sokaknak természetes, az máshol nem az... Sok a kérdés, de hol találhatjuk a válaszokat..?

 

untitled_2.png

2016.12.08. 22:16Ezer éves bástyák között - a Geghardvank kolostor

armenia-gegard.jpg

Ma egy rövid, de nem kevésbé misztikus és érdekes történelmi utazásra szeretnék meghívni minden kedves olvasót. Mégpedig Örményországba és a kolostorok titkaiba, hogyan is kapcsolódik egy örmény kolostor a Római Birodalomhoz és hogyan kötödik Jézus élete és keresztrefeszítése ehhez a vidékhez....

Az örmény Geghardvank kolostor alapköveit eredetileg a 4. század környékén fektették le, majd továbbépítették. Nevének jelentése „Kolostor a Szent Ládzsához”. Az említett lándzsa egy ereklye, melyet annak idején a monda szerint Taddeus apostol (Szent Judás Tádé) hozott magával az országba és amit még ma is az örmény Echmiadzin Székesegyházban őriznek.

 

holy_spear.jpeg

 

2016.11.11. 21:33Mallorcai emlékek - 1. rész

 13428475_888991167895686_5525348188595104007_n.jpg

…Ezen sorozatot szeretném ajánlani mindazoknak akiket érdekel a földrajz és az idegen kultúrák, szeretnek utazni és felfedezni, ismert és ismeretlen tájakra kalandozni és egy kicsit elmerülni az „álmok világában” szürke hétköznapok között…

Be kell vallanom, hogy némileg elfogult vagyok e szigettel kapcsolatban,- először is azért mert egyik legszebb nyaralásom töltöttem itt még sok évvel ezelőtt egy számomra nagyon kedves baráttal,- másodsorban pedig azért, mert idegenvezetőként egy kicsit mindig más szemmel látom a Világot.

Mondanom sem kell, hogy azóta számtalanszor tértem vissza erre a csodálatos mediterrán szigetre. Ezért nem is útikalauzt szeretnék írni, hanem személyes élmények egy kis csokrát átnyújtani minden kedves olvasónak, melyeket utazásaim során gyűjtöttem ebben a kis földi Paradicsomban - ahogyan én ismerem, amiért és ahogyan én szeretem…

untitled.png

 

2016.09.25. 19:25Utazás az Operák Világába

 _alte_oper.jpg

"Alte Oper" Frankfurt, Germany 

 Ma egy különös „utazásra” szeretném meghívni az olvasókat, - mégpedig egy egészen romantikus, de ugyanakkor történelmi mégis néha játékos, meseszerű színtereket is felvonultató világba, mégpedig az operák és a klasszikusok birodalmába.

 Azt gondolom, hogy az operák világa egy egészen különös és leírhatatlan varázslat, talán mintegy ”életforma”, – amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de középút nem létezik. Kicsit szeretni vagy kicsit nem szeretni, ezt nem lehet. Csak hallgatni és érezni, ahogy elvezet csodálatos, ismeretlen világokba, ami hétköznapjainkban mentsvárat nyújthat és egy kis álmodozásra ad lehetőséget. Ahol azok lehetünk, akik szeretnénk lenni, ahol nem szabnak határt a logika törvényei. És ez akkor is igaz, ha vígoperáról vagy egy komoly, történelmi témájú zeneműről van szó. Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy ez a művészet szinte minden ágára vonatkozik, lehet az egy Botticelli festmény vagy egy antik görög szobor, amely régi korokba viszi vissza képzeletünket.

 

deutsche_oper_berlin.jpg

                                                                     Deutsche Oper Berlin

 

2016.09.20. 12:21Weinlesefeste in Ungarn und das Budapester Weinfest

szuret.jpg

Es ist nunmal September, der schöne Sommer ist vorbei und die Blätter der Bäume und Weinreben färben sich langsam in prächtige Farben und die Tage werden kürzer…,- doch das ist kein Grund zum traurig sein! Wir erleben eine wunderbare Jahreszeit, den goldenen Herbst mit seinem Gelb und Rubinrot, mit Purpurfarben und warmen Goldtönen, - einmal hell und wieder mal tiefdunkel wie der kühl duftender Wein in unseren Gläser. Ja, das ist die Zeit der Weinfeste und Zeit zum fröhlich sein! Die letzten Sonnenscheine strahlen noch warm und freundlich an die Trauben, die bald alle gepfückt werden und die süsse Säfte kommen in die riesige Holzfässer…

 

weinfest.jpg

 

2016.09.12. 22:09IV. Nemzetek Sajtversenye és a Budapest Borfesztivál mely 25 éve összeköt

2_bild.jpg

Ahová egészen biztosan érdemes minden évben ellátogatni, az a Budapest Borfesztivál a Budavári Palota kapujai között és a budai Vár teraszain. Az idén különösképpen nagy élményben lehetett részünk, hiszen a nevezetes esemény immáron 25. évfordulóját ünnepelte.  Ezúttal, ezen  a csodálatos vasárnapon nem csak a Borfesztivált sikerült meglátogatnunk, de részesei lehettünk a IV. Nemzetek Sajtversenye ünnepélyes eredményhírdetésének és az azt követő nagyszerűen sikerült fogadásnak.

A verseny igazán meglepő eredménnyel zárult, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert az első helyen. Magyarország ezúttal olyan sajttal nevezett, melyet a közönség és a zsűri is a legjobbnak ítélt. Díszvendégként és a zsűri elnökeként az elődöntők során köreinkben köszönthettük Roland Barthélemy, francia sajtlovagot és sajtkészítő mestert.

 

14333161_951767194951416_6176849144259362828_n.jpg

 

2016.07.27. 20:30A Herkules-kút legendája - Visegrádi Királyi Palota

 

13510844_899380803523389_4441070940755950879_n.jpg

Visegrád a 14-15 században élte fénykorát. A település idővel a királyi rezidencia fontos színhelyévé vált. Hangulatát és környezetét a mai napig áthatják nagy magyar királyok szellemei.  A palota kezdetei az 1300-as évek elejére nyúlnak vissza, mikor I. Anjou Károly magyar király udvarát Visegrádra helyeztette. Ekkor már alkalmas volt lovagi játékok rendezésére de igazi palotává csak Nagy Lajos uralkodása idején vált. A Palota Európa legszebbjei közé számolható a reneszánsz és a késői gótika elemeivel. A történelem során  a törökök által lerombolt épületegyüttes  maradványait illetve romjait először 1935-ben hozták napvilágra.

 

2016.07.25. 21:08GASTRONOMIE UND KÜCHE IM MITTELALTER

 

dsc_6664_33.jpg

Diesmal möchten wir gerne unsere Leser ein wenig mit der mitterarterlichen ungarischen Küche bekannt machen. Und dann stellt sich auch gleich die Frage: ab wann reden wir eigentlich von „mitteralterlicher Gastronomie”?

 Nun ja, nehmen wir mal am besten als Beispiel den mitteralterlichen Palast und die Hofhaltung der ungarischen Könige aus der Renaissancezeit, wie Mátyás Hunyadi, der grösste seiner Zeit.

So sind wir auch schon im 15. Jahrhundert angekommen und können gleich mit der kulinarischen „Reise” beginnen.

Damals hatten die Menschen die Reihenfolge eines Menüs – sowie Vorspeise, Hauptgericht und Nachtisch noch nicht wirklich gekannt. Es gab auch täglich nur zwei Mahlzeiten, Vormittag und dann spät Nachnmittag. Dafür wurden aber jedesmal nicht selten 6-8 Gänge serviert, also die Tische wurden immer üppig gedeckt. Hauptsächlich in der Zeit von Mátyás könnte man diese fürstlich-königliche  Festmahle als sog. „fine dinning” bezeichnen:  es gab nicht nur taraditionelle Fleischgerichte, sondern auch eine breite Palette der heutigen Küche ähnliche Pasteten oder Gerichte aus Wild, Fisch und Geflügel.  Die Gerichte wurden meistens aus den Zutaten der Saison zubereitet, doch es gab auch Geräuchertes, getrocknetes Fleisch oder Dörrobst. Natürlich durfte ein guter, fruchtig schmeckender Rotwein bei so einem Festessen niemals fehlen.

 

2016.07.20. 16:13Ein bisschen Romantik in Szentendre…

  szentendre.jpg

 Sowohl privat als auch Reiseleiterin habe ich Szentendre (Skt. Andreas) schon mehrere male besucht und jedesmal etwas neues und bezauberndes entdeckt.., - ob im Frühling, Sommer, Herbst oder Winter, Szentendre  ist das ganze Jahr über einen Ausflug wert.

 Die kleine Künstlerstadt, mit serbisch-ortodoxen Vergangenheit,  - auch die Stadt der sieben Kirchentürme genannt, - liegt im Komitat Pest, nur 20 km nördlich von Budapest entfernt. Sie ist die südlichste Pforte des Donauknies, einer der ältesten und reizvollsten Städte Ungarns.

 

2016.07.05. 22:36XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

 vnp144.jpg

 

A rendezvény  a modern kori Visegrádi Együttműködés 25. évfordulója alkalmából - mely 2016 julius 8-9-10-én kerül megrendezésre- különleges műsorral várja a középkori kultúra iránt érdeklődő vendégeket.  A három napig tartó rendezvénysorozat elsősorban a magyar,- és középeurópai történelem kiemelkedő 14 és 15. századait mutatja be, egyedeülállóan hangulatos és hiteles környezetben.

 


13559078_899374860190650_7993123305634192689_o.jpg
 


A fesztivál a nyár és a régió legjelentősebb hagyományőrző történelmi eseménye, mely idén harminckettedik alkalommal állít emléket az 1335-ös hármas királyi találkozónak.
Ez a nemzetközi konferencia .- mely hármas királyi találkozóként vált ismertté - a 14. század eseményeinek egyik legfontosabb momentuma volt.

Ezt a találkozót, ahol igen jelentős politikai és gazdasági egyezmények jöttek létre  I. Anjou Károly,  a köznyelvben  Károly Róbert magyar király hívta össze, aki 1310 és 1342 között uralkodott hazánkban.  Ezenkívúl ő volt a magyar Anjou-ház alapítója is.

A z 1335 őszén megrendezett diplomáciai találkozó, melyen Luxemburgi János cseh király és Nagy Kázmér lengyel király is részt vettek, egy a három ország közötti szövetséget és együttműködést hozott létre. A Lengyelország és Csehország közötti viszályok megszűntek.
Az együttműködés olyan sikeres volt, hogy a három királyság gazdasága ebben a korban virágkorát élte, és voltaképpen biztosította gazdasági függetlenségüket Bécstől és a nyugati kereskedőktől.

2014.04.22. 14:32„LEONARDO, A RENESZÁNSZ ZSENI” - MEGNYÍLT AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA PÉCSETT

leonardo.jpg

Leonardo da Vinci születésnapján minden idők legnagyobb Leonardo-tárlata nyitotta meg kapuit a pécsi Janus Pannonius Múzeumban. A zseniális elme tudományos és mérnöki munkásságát feltáró kiállítás két helyszínen, közel 1500 négyzetméter kiállító területen várja a látogatókat 2014. szeptember 30-ig.

Leonardo da Vinci születése után több mint ötszáz évvel Európában először Pécsett látható az a tárlat, amely az egyetlen átfogó összeállítás a polihisztor mérnöki munkásságáról. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Janus Pannonius Múzeum két helyszínén - a Modern Magyar Képtárban és a Martyn Múzeumban - látogatható tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják Leonardo szenzációs automobilját, a Sforza-ló mását, a repülő embert és az emberi test arányait hűen tükröző Vitruvius tanulmányt. A kiállítás bemutatja továbbá a reneszánsz lángelme közel 60 méret- és korhű találmányát, betekintést enged Leonardo eredeti rajzaiba és kézirataiba, és bevezeti a látogatót Leonardo kortársainak mérnöki munkásságába is. A tárlatot tematikus kisfilmek és a 21. századi technika multimédiás eszközei gazdagítják.

„Nem véletlen, hogy épp ma nyílik meg ez az egyedülálló kiállítás, hiszen 1452-ben e napon született Leonardo da Vinci. A reneszánsz zseni az élet minden területén igyekezett a dolgok mélyére ásni, ennek ismert és kevéssé ismert kutatásait tárja fel ez a különleges gyűjtemény. A Leonardo-kiállítással Pécs a figyelem középpontjába kerülhet. Reméljük, a látogatók – legyenek akár magyarok, akár külföldiek – élményekkel telve térnek haza és viszik jó hírünket!” – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A tárlat nyitását közel egyhónapos előkészítő munka előzte meg, amely magában foglalta a termek felkészítését, a kiállítás felépítését; valamint a Sforza-ló felállítását a Széchenyi téren. A 8,5 méteres, 13 tonnás, műgyantából készített mérethű lószobor szintén jelentős darabja Leonardo életművének, így a tárlatnak is szerves része.         A Leonardo-lovat két kamion, a kiállítási termek anyagait további négy, egyenként huszonnégy tonnás kamion szállította a baranyai megyeszékhelyre.

„A kiállítás méret- és korhű modelljeinek megépítését körültekintő tudományos kutatás előzte meg, így valósulhatott meg Leonardo álma: mérnöki pontossággal megalkotott mesterművek, amelyek hűen bemutatják a tudomány születésének századát. A kiállítás Leonardo szemén keresztül, a reneszánsz lángelme munkásságának teljes spektrumát mutatja be” – tudtuk meg Giovanni Di Pasquale-tól, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum nemzetközi tudományos kutatások lebonyolításáért és koordinációjáért felelős munkatársától. A kiállítás tudományos anyagának tulajdonosa és szellemi megalkotója Paolo Galluzzi, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. A kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeum megbízásából az Opera Laboratori Fiorentini Rt. építette.

A MÁV-START Zrt.-vel kötött megállapodás értelmében a tárlatra utazók 50%-os alkalmi menettérti kedvezményben részesülnek. A kedvezmény felhasználásának feltételeiről részletes információ található a múzeum weboldalán, a Képző- és Iparművészeti hírek között: www.pecsimuzeumok.hu További információ a Leonardo-kiállításról: www.leonardopecs.hu A legfrissebb hírek, információk pedig az esemény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/leonardopecs

Információk és további anyagok a gasztroutazas.info oldalon