Linktár

facebook_gasztroutazas.png
gasztroutazas_gasztroutazas.png

Gasztróutazás

A Gasztróutazás blog célja, hogy megismertesse az embereket a különböző országok, tájak és régiók gasztronómiájával, azok főbb ismérveivel és egyúttal recepteket osszon meg az érdeklődőkkel, melyeket bátran ki is lehet próbálni. Sok esetben nagyon érdekes ismeretlen, de akár ismertebb országok kultúráját, szokásait is a gasztronómián keresztül megfigyelni és megismerni. Szeretnénk továbbá aktualitásokra, programokra, rendezvényekre felhívni a figyelmet, illetve lehetőséget teremteni mindenfajta kommunikációra, ami a gasztronómiával, utazással, turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos. Kapcsolodó weboldal: www.gasztroutazas.info

Támogatók

Beschreibung

Der Zweck und die Idee des Blogs ist einerseits die typischen Merkmale der Gastronomie verschiedener Länder und Regionen bekannt zu machen. Wir möchten gerne mit Ihnen Rezepte teilen, die man auch gerne ausprobieren kann. Zweitens möchten wir dadurch auch die Sitten und Bräuche von den Völkern dieser Länder näher zu bringen. Es ist meistens ein interessanter Weg die Kultur fremder Völker durch ihre Gastronomie zu bertrachten und so manche neue Informationen zu bekommen. Weiterhin möchten wir hier gerne auch Aktualitäten, Programme und Veranstaltungen veröffentlichen, - sowie die Möglichkeit für die Kommunikation geben die mit den Themen Reisen, Gastronomie und Tourismus zu tun haben. Wir freuen uns auf Ihren Besuch! Weitere Webseite zu diesem Thema: www.gasztroutazas.info

Támogatók

2016.12.08. 22:16Ezer éves bástyák között - a Geghardvank kolostor

armenia-gegard.jpg

Ma egy rövid, de nem kevésbé misztikus és érdekes történelmi utazásra szeretnék meghívni minden kedves olvasót. Mégpedig Örményországba és a kolostorok titkaiba, hogyan is kapcsolódik egy örmény kolostor a Római Birodalomhoz és hogyan kötödik Jézus élete és keresztrefeszítése ehhez a vidékhez....

Az örmény Geghardvank kolostor alapköveit eredetileg a 4. század környékén fektették le, majd továbbépítették. Nevének jelentése „Kolostor a Szent Ládzsához”. Az említett lándzsa egy ereklye, melyet annak idején a monda szerint Taddeus apostol (Szent Judás Tádé) hozott magával az országba és amit még ma is az örmény Echmiadzin Székesegyházban őriznek.

 

holy_spear.jpeg

 

A „Szent Lándzsa“ avagy a „Végzet lándzsája“ ( még Longinuslándzsa vagy Mauritiuslándzsa néven emlegetett) a Szent Római Birodalom királyi és császári erekléyinek legrégibb darabja. Álltólagosan Jézus keresztjéről egy darab szöget tartalmaz. A legenda szerint a lándzsa Mauritius, a Thébai légiók vezéréé volt, de más források szerint ahhoz a Longinus nevű római katonához tartozott, aki ezzel szúrta oldalba Jézust,hogy meggyőződjön a haláláról. Igy érintkezhetett a lándzsa a „szent vérrel“.

pg_806439274_geghard-monastery03.jpg

 

A kolostort a hagyomány szerint, egy pogány helyen, de egy a már akkoriban is szentnek számító forrásnál, Szent Gergely alapította. A kolostort az arabok a 9. században lerombolták, amit aztán 1215-re ismét felépítettek. A kolostor az örmény apostoli egyház legjelentősebb építményei közé tartozik. De éppen ilyen jellemzőek még a sziklába vájt termek mint az örmény művészet remekei valamint az ún. Khatchkar, az örmény keresztkövek.

A Geghard kolostor 2000-ben az UNESCO által a Világörökség listájára került.

monastery-at-mount-ararat-armenia.jpg

A kolostor az Azat szakadék völgybejáratánál trónol, mint egy sasfészek a sziklában, természetes barlangokat magába foglalva, néhány terme egyszerűen csak a sziklák kövébe vésve. A látvány kétség kívül lenyűgöző, hogy milyen harmonikusan illik ebbe a tájképbe, mégis meghatározóan egyedi.

khatchkar20.jpg

A következő állomás Örményország templomainak sorában a Karmravor templom lehetne. Éppen az Aragat szikláinak oldalában akaszkodik a hegynek, mely az Ararat „testvér-hegye”. És ha már itt ezeknél a nemcsak az örményeknél misztikus csúcsoknál járunk, - hiszen annak idején Noé is innen kezdte újonnan betelepíteni a Világot hosszú bolyongása után a bárkán – természetesen meglátogatjuk az Echmiadzin Székesegyházat is, körülbelül 20 km-re Jerevántól a hegyek előtti fennsíkon. A katedrális valóságosan hatalmas és káprázatos, és ahogy felpillantunk a magasba gazdagon díszitett kupolájára még a hitetlenkedő is elgondolgozik, hogy ott feljebb mégis csak van valami más és sokkal hatalmasabb….

 

1280px-etchmiadzin_cupola.jpg

 

Hogy gazdagon díszített vagy szerény és kopár, kicsiny avagy nagy és az ég felé törő,- ezekben a templomokban és kolostorokban mindig van valami nehézkes és ellenálló. Gyakran voltak a hit utolsó bástyái az arabok, perzsák vagy oszmánok elleni küzdelemben.

Mégis a mai napig állnak lélegzetellálítóan és fennségesen…

 

fruehling-am-ararat.jpg

(Forrás: Fernweh-Osteuropa Spezial)

@Niedermaier Krisztina

 

@Ez az én blogom, én írom. A blogon megjelenő írások eredetiben megoszthatóak, de kimásolni és máshol közzétenni nem megengedett. Kivételt képez, mikor is az első sor vagy mondat kerül átemelésre, majd a folytatásért a blogra kattint az olvasó.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5012004300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Információk és további anyagok a gasztroutazas.info oldalon
süti beállítások módosítása