Linktár

facebook_gasztroutazas.png
gasztroutazas_gasztroutazas.png

Gasztróutazás

A Gasztróutazás blog célja, hogy megismertesse az embereket a különböző országok, tájak és régiók gasztronómiájával, azok főbb ismérveivel és egyúttal recepteket osszon meg az érdeklődőkkel, melyeket bátran ki is lehet próbálni. Sok esetben nagyon érdekes ismeretlen, de akár ismertebb országok kultúráját, szokásait is a gasztronómián keresztül megfigyelni és megismerni. Szeretnénk továbbá aktualitásokra, programokra, rendezvényekre felhívni a figyelmet, illetve lehetőséget teremteni mindenfajta kommunikációra, ami a gasztronómiával, utazással, turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos. Kapcsolodó weboldal: www.gasztroutazas.info

Támogatók

Beschreibung

Der Zweck und die Idee des Blogs ist einerseits die typischen Merkmale der Gastronomie verschiedener Länder und Regionen bekannt zu machen. Wir möchten gerne mit Ihnen Rezepte teilen, die man auch gerne ausprobieren kann. Zweitens möchten wir dadurch auch die Sitten und Bräuche von den Völkern dieser Länder näher zu bringen. Es ist meistens ein interessanter Weg die Kultur fremder Völker durch ihre Gastronomie zu bertrachten und so manche neue Informationen zu bekommen. Weiterhin möchten wir hier gerne auch Aktualitäten, Programme und Veranstaltungen veröffentlichen, - sowie die Möglichkeit für die Kommunikation geben die mit den Themen Reisen, Gastronomie und Tourismus zu tun haben. Wir freuen uns auf Ihren Besuch! Weitere Webseite zu diesem Thema: www.gasztroutazas.info

Támogatók

2016.11.11. 21:33Mallorcai emlékek - 1. rész

 13428475_888991167895686_5525348188595104007_n.jpg

…Ezen sorozatot szeretném ajánlani mindazoknak akiket érdekel a földrajz és az idegen kultúrák, szeretnek utazni és felfedezni, ismert és ismeretlen tájakra kalandozni és egy kicsit elmerülni az „álmok világában” szürke hétköznapok között…

Be kell vallanom, hogy némileg elfogult vagyok e szigettel kapcsolatban,- először is azért mert egyik legszebb nyaralásom töltöttem itt még sok évvel ezelőtt egy számomra nagyon kedves baráttal,- másodsorban pedig azért, mert idegenvezetőként egy kicsit mindig más szemmel látom a Világot.

Mondanom sem kell, hogy azóta számtalanszor tértem vissza erre a csodálatos mediterrán szigetre. Ezért nem is útikalauzt szeretnék írni, hanem személyes élmények egy kis csokrát átnyújtani minden kedves olvasónak, melyeket utazásaim során gyűjtöttem ebben a kis földi Paradicsomban - ahogyan én ismerem, amiért és ahogyan én szeretem…

untitled.png

 

Egy talpalatnyi föld ahol a tél szinte ismeretlen és ahol már január végétől tavaszodni kezd, az alig alvó természet ujra éledni kezd és a tenger felől érkező szellő meghozza az első melegebb napsugarakat.

A sziget főleg keleti tájain kezdik bontani virágukat a mandulafák és rózsaszínbe vonják a domboldalakat és a völgyeket. Ez márciusra eltűnik, de helyette megjelennek a cseresznyefák szirmai, sárgabarack, alma és körtefák nyújtják fényre éhes ágaikat az ég felé, hogy magukba szívják az éltető meleget. Áprilisban a hegyekben is felébred a sziget és májustól már érezhetjük a levendulát a rozmaringot, egzotikus rózsafajok, a babér és megannyi pompázatos virág édes illatát.

 maxresdefault.jpg

 

Mallorca 3540 km2 kiterjedésével a Baleár szigetcsoport legnagyobb tagja, mely a spanyol szárazföldtől délkeleti irányban húzódik Európa és Afrika partjai között. A Baleárok további tagjai – Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera és a kis Isla Dragonera közvetlen Mallorca délnyugati partjainál.

A sziget 300 km hosszú partszakasszal rendelkezik, mely igencsak változatos  tájegységégeket zár magába. Legmagasabb hegycsúcsa a Puig Major, mely 1445 m magasan tör az ég felé.

 036-map-mallorca.gif

 

Sziklás tájak bizarr sziklaképződményekkel és szakadékokkal, zöld mezők, gazdagon termő kertek, virágos rétek és olajfaligetek váltják egymást. A hol szikár hol zöldellő hegyvonulatok között pedig gyakran csendesen megbúvó kis templomokkal  és kolostorokkal is találkozhatunk. A szigeten ezenkívül több csodálatra méltó és varázslatos föld alatti cseppkőbarlangot is felfedezhetünk.

  

7207386_4799416_dmflashteaserres_mallorca_mandelbluete02.jpg

Sajnos a turizmus jelenléte néhány régiónál igencsak érzékelhető – de ez egészen minimális ahhoz a sok szépséghez és csodához képest, amit a sziget még nyújthat nekünk…

 11151040_700656336729171_1613709758955943251_n.jpg

 

Fedezzük fel hát a Földközi tenger eme gyöngyszemét!

Ismerjük meg lankás dombjait, kis falvait és hegyi településeit a sziget belsejében, Valdemossa mesés kolostorát, - ahol maga Chopin és George Sand is elídőzött és egy varázslatos telet töltött el. Itt született meg a zeneszerző 24 prelűdje közül az Esőcsepp prelűd.

 

valldemosa_mallorca.jpg

De ne feledjük a szélmalmokat, nyaralóhelyeit, a narancs és citromligeteket, a mandulafák titkát, a sziget fővárosát Pálmát ahol édes a csók a nyári éjszakában. Itt megcsodálhatod a fényekben úszó La Seu katedrálist, mely fenségesen őrzi a várost a kikötő felett, a tengerparti sétányt megannyi csodás pálmafájával, a sok hívogató kávézót és bárokat, érezheted a mediterrán szellőt, mely végigsimítja arcodat…

 

13427828_888991041229032_7896212082077161815_n.jpg

 

Képzeljük magunk elé a kis halászkikötőket és a lángoló naplementét, halljuk a tenger hullámainak halk morajlását, érezzük az este violaszín illatát és tapasztaljuk meg a mallorcai emberek kedvességét, életörömét és mediterrán életérzését!...

 

 11027953_1557362234513368_7490809400843580024_n.jpg

 

@Niedermaier Krisztina

 

@Ez az én blogom, én írom. A blogon megjelenő írások eredetiben megoszthatóak, de kimásolni és máshol közzétenni nem megengedett. Kivételt képez, mikor is az első sor vagy mondat kerül átemelésre, majd a folytatásért a blogra kattint az olvasó.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9211941419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Információk és további anyagok a gasztroutazas.info oldalon
süti beállítások módosítása