Linktár

facebook_gasztroutazas.png
gasztroutazas_gasztroutazas.png

Gasztróutazás

A Gasztróutazás blog célja, hogy megismertesse az embereket a különböző országok, tájak és régiók gasztronómiájával, azok főbb ismérveivel és egyúttal recepteket osszon meg az érdeklődőkkel, melyeket bátran ki is lehet próbálni. Sok esetben nagyon érdekes ismeretlen, de akár ismertebb országok kultúráját, szokásait is a gasztronómián keresztül megfigyelni és megismerni. Szeretnénk továbbá aktualitásokra, programokra, rendezvényekre felhívni a figyelmet, illetve lehetőséget teremteni mindenfajta kommunikációra, ami a gasztronómiával, utazással, turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos. Kapcsolodó weboldal: www.gasztroutazas.info

Támogatók

Beschreibung

Der Zweck und die Idee des Blogs ist einerseits die typischen Merkmale der Gastronomie verschiedener Länder und Regionen bekannt zu machen. Wir möchten gerne mit Ihnen Rezepte teilen, die man auch gerne ausprobieren kann. Zweitens möchten wir dadurch auch die Sitten und Bräuche von den Völkern dieser Länder näher zu bringen. Es ist meistens ein interessanter Weg die Kultur fremder Völker durch ihre Gastronomie zu bertrachten und so manche neue Informationen zu bekommen. Weiterhin möchten wir hier gerne auch Aktualitäten, Programme und Veranstaltungen veröffentlichen, - sowie die Möglichkeit für die Kommunikation geben die mit den Themen Reisen, Gastronomie und Tourismus zu tun haben. Wir freuen uns auf Ihren Besuch! Weitere Webseite zu diesem Thema: www.gasztroutazas.info

Támogatók

2016.09.12. 22:09IV. Nemzetek Sajtversenye és a Budapest Borfesztivál mely 25 éve összeköt

2_bild.jpg

Ahová egészen biztosan érdemes minden évben ellátogatni, az a Budapest Borfesztivál a Budavári Palota kapujai között és a budai Vár teraszain. Az idén különösképpen nagy élményben lehetett részünk, hiszen a nevezetes esemény immáron 25. évfordulóját ünnepelte.  Ezúttal, ezen  a csodálatos vasárnapon nem csak a Borfesztivált sikerült meglátogatnunk, de részesei lehettünk a IV. Nemzetek Sajtversenye ünnepélyes eredményhírdetésének és az azt követő nagyszerűen sikerült fogadásnak.

A verseny igazán meglepő eredménnyel zárult, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert az első helyen. Magyarország ezúttal olyan sajttal nevezett, melyet a közönség és a zsűri is a legjobbnak ítélt. Díszvendégként és a zsűri elnökeként az elődöntők során köreinkben köszönthettük Roland Barthélemy, francia sajtlovagot és sajtkészítő mestert.

 

14333161_951767194951416_6176849144259362828_n.jpg

 

Immáron negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy a résztvevő 15 európai ország sajtjai közül melyik a legkedveltebb. A 2016.  július 7-én indult hazai elődöntök után Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Szlovénia szállt ringbe, hogy megmérettesen a nemzetközi mezőnyben. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano.  A Borfesztivál keretében tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a díjakat. Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját.

 

osszefogas_langja_2.jpg

„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újítást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – nyilatkozta hozzá Gábossy Ádám, a  szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.

adomany_atadas_2.jpg

És most nézzük sorban, hogy mely országok követik a két győztest,- gondolatban vagy olvasás közben tovább kostólgatva egy kellemesen hűvös pohár bor mellett.

ranolder_sumegtej_2.jpg              1. Ranolder (Magyarország) - Zsíros, kemény, zárt tésztájú sajt

Brie de Meaux (Franciaország) - Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, nyerstejes, fehér nemes penésszel érő lágy sajt. Tehéntejből készül, kb. 2,5-3 kg-is kerek formában. A sajtot fehér nemes penész kéreg alkotja, vörösesbarna foltokkal. Belseje lágy, krémes. 8-10 hetes érési időszak után a legfinomabb.

Tetilla (Spanyolország)- Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt A Tetilla a Spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja. 1992 óta egyike annak a négy galíciai sajtnak, amelyek eredetvédettek. A textúrája lágy, krémes,- íze vajas, enyhén keserű és csípős érzettel.

Vacherin Fribourgeois (Svájc)- Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, hagyományos, félkemény alpesi sajt. A tej, amelyből a sajtot készítik, fribourgeois-i tehenektől származik, akik alpesi füveket és vadvirágokat legelnek késő tavasztól egész nyáron. A hagyományos sajtkészítés biztosítja, a sajt kellemes, diós ízét.

Porter sörös Cheddar (Írország) - Porter sörrel ízesített félkemény Cheddar sajt. Ezt a kézműves sajtot, a Guiness gyárban előállított Porter sörrel ízesítik. A sajt legvonzóbb tulajdonsága, a márványos színvilág, amit a barna sör és a cheddar sajt keveréke alkot. Tökéletes előételként, szeletelve, salátával. Íze édeskés, gazdag.

Finn ementáli (Finnország) - 6 hónapos érlelésű, zsíros, kemény sajt A finn ementáli a 6 hónapos érlelés miatt egy erőteljes és aromás kemény sajt. Kellemes íze miatt nemcsak főzésre, sütésre használható, de egy szelet kenyér mellé is tökéletes kísérő.

 

pecorino_romano_olasz_sajt.jpg

1. Pecorino Romano (Olaszország) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, félkemény galíciai sajt

 

 

Bördespeck (Németország) - Természetes füstölésű, hagyományos félkemény sajt A Bördespeck-et 1879 óta gyártják Németországban. A régi hagyományokat követve borókabogyón és tölgyfán füstölik. Íze sós és enyhén füstös. Ízében jól kivehető a mogyoró aromája.              

Charmois (Belgium) - Mosott kérgű, lágysajt, nyers tehéntejből Belgium Vallon Régiójából származó mosott kérgű, nyers tehéntejből előállított sajt. Illata erőteljes, ám íze kellemes, mely a sós vajra emlékeztet. Textúrája krémes, és lágy. Gyümölcsös búzasör, vagy egy lágyabb Belga sör mellé kiváló párosítás.               

Havarti (Dánia) - Félkemény, tehéntejes, érlelt sajt A Havarti sajt Dánia legkedveltebb sajtjai közé tartozik. Egy belső érésű, kéreg nélküli, sima és enyhén fényes felületű sajt, számos kicsi szabálytalan lyukkal.  Íze vajas, édeskéstől egészen a nagyon édesig változik. Az érlelés előrehaladtával a sajt íze egyre sósabbá válik, akárcsak a földimogyoró esetében. Grillezve, szeletelve, és olvasztva is fogyasztható.              

Blueshires (Egyesült Királyság) - Rétegelt, félkemény, érlelt sajt Stilton és a Double Gloucester sajtokból A Blueshires a Stilton és a Double Gloucester sajtok rétegeiből álló félkemény sajt. A Double Gloucester tökéletesen illik a Stiltonhoz, és enyhíti a Stilton erőteljesebb ízét. Pazar, krémes íz világú sajt.

Pidupäeva (Észtország) - 8 hónapos érlelésű, félkemény gouda sajt.  A 8 hónapos érlelési időszak alatt éri el a sajt az erőteljes, aromás íz világát. Rendkívül jól illik borokhoz, vagy sajttálakhoz.      

Manouri (Görögország)  - Oltalom alatt álló eredet megjelölésű, félkemény, fehér savósajt. A feta vagy a kefalotiri savójából készülő ősi sajt. A Manouri krémes és fehér, a textúrája akár egy könnyű túrós lepény. Szétolvad a szájban, üde, tejes, kissé  napig érlelik. Íze édes, enyhén pikáns.             

Reypenaer (Hollandia) - 2 éves érlelésű, kemény gouda sajt A Reypenaer V.S. O.P.-t hagyományos módon egy kisebb sajt gyárban késztik.  A sajtnak rendkívül intenzív íze van, összetett aromákkal, mint a karamell és csokoládé. A sajt rendkívül gazdag ásványi anyagokban.               

Tolminc (Szlovénia) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, zsíros kemény alpesi sajt, ma az egyik legismertebb szlovén őshonos sajt.  A források a „Tolminc” sajtot először a tizenharmadik században említik: abban az időben ezzel a sajttal fizették ki a földesúrnak járó adót. A sajtot legalább 60 napig érlelik. Íze édes, enyhén pikáns.

sam_0784.JPG

És mivel nemcsak a borok és a sajtok kínáltak egyedülálló kulináris élvezetet, - a kostoló és a fogadás után igazán érdemes volt elkalandozni és tovább sétálgatni a Budavári Palota kulisszái között, gyönyörködvén a város lassan kigyúló fényeiben.

Közben pedig különféle programok szórakoztatják a kiváncsiskodókat és a kultúra kedvelőit a színes forgatagban. Letekintve a kanyargó Dunára, a Lánchíd és a Parlament épúletére, a szállodasorra a pesti Duna parton, a templomok tornyaira, a távolban lévő Margitszigetre már nem is tudom hányadik alkalommal élvezve ezt a  csodálatos panorámát, ismét azt kell mondjam, hogy Budapest, a mi fővárosunk a Világ egyik legszebb városa,- de számomra immár biztosan a legszebb...mert itt mindíg "itthon" vagyok....

 

budapest-photo.jpg

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani a meghívásért és ezért a csodálatos napért maghívóinknak, a Kék-Ezüst Kommunikáció és a SZEGA minden kedves kollégéjának és munkatársának.

 

14344695_951398078321661_2044290752770180451_n.jpg

@Niedermaier Krisztina

 

@Ez az én blogom, én írom. A blogon megjelenő írások eredetiben megoszthatóak, de kimásolni és máshol közzétenni nem megengedett. Kivételt képez, mikor is az első sor vagy mondat kerül átemelésre, majd a folytatásért a blogra kattint az olvasó.

 

          

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8711071276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Információk és további anyagok a gasztroutazas.info oldalon
süti beállítások módosítása