Linktár

facebook_gasztroutazas.png
gasztroutazas_gasztroutazas.png

Gasztróutazás

A Gasztróutazás blog célja, hogy megismertesse az embereket a különböző országok, tájak és régiók gasztronómiájával, azok főbb ismérveivel és egyúttal recepteket osszon meg az érdeklődőkkel, melyeket bátran ki is lehet próbálni. Sok esetben nagyon érdekes ismeretlen, de akár ismertebb országok kultúráját, szokásait is a gasztronómián keresztül megfigyelni és megismerni. Szeretnénk továbbá aktualitásokra, programokra, rendezvényekre felhívni a figyelmet, illetve lehetőséget teremteni mindenfajta kommunikációra, ami a gasztronómiával, utazással, turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos. Kapcsolodó weboldal: www.gasztroutazas.info

Támogatók

Beschreibung

Der Zweck und die Idee des Blogs ist einerseits die typischen Merkmale der Gastronomie verschiedener Länder und Regionen bekannt zu machen. Wir möchten gerne mit Ihnen Rezepte teilen, die man auch gerne ausprobieren kann. Zweitens möchten wir dadurch auch die Sitten und Bräuche von den Völkern dieser Länder näher zu bringen. Es ist meistens ein interessanter Weg die Kultur fremder Völker durch ihre Gastronomie zu bertrachten und so manche neue Informationen zu bekommen. Weiterhin möchten wir hier gerne auch Aktualitäten, Programme und Veranstaltungen veröffentlichen, - sowie die Möglichkeit für die Kommunikation geben die mit den Themen Reisen, Gastronomie und Tourismus zu tun haben. Wir freuen uns auf Ihren Besuch! Weitere Webseite zu diesem Thema: www.gasztroutazas.info

Támogatók

2016.07.27. 20:30A Herkules-kút legendája - Visegrádi Királyi Palota

 

13510844_899380803523389_4441070940755950879_n.jpg

Visegrád a 14-15 században élte fénykorát. A település idővel a királyi rezidencia fontos színhelyévé vált. Hangulatát és környezetét a mai napig áthatják nagy magyar királyok szellemei.  A palota kezdetei az 1300-as évek elejére nyúlnak vissza, mikor I. Anjou Károly magyar király udvarát Visegrádra helyeztette. Ekkor már alkalmas volt lovagi játékok rendezésére de igazi palotává csak Nagy Lajos uralkodása idején vált. A Palota Európa legszebbjei közé számolható a reneszánsz és a késői gótika elemeivel. A történelem során  a törökök által lerombolt épületegyüttes  maradványait illetve romjait először 1935-ben hozták napvilágra.

 

 

visegrad-11.jpg

A Herkules-kút a Visegrádi Királyi Palota lakóépületének  leghíresebb dísze és egyben a magyarországi reneszánsz egyedülálló emléke,  mely a palota belső díszudvarában található. Az eredeti építmény vörös márványból készült, a quattrocento szökőkútjainak mintájára, mely olasz faragómesterek  - valószínűleg Giovanni Dalmata és Andrea Bregno  - munkáját dicséri. A kút rekonstrukciója 2000-re készült el.  Az épületegyüttes 2009-ben pedig megkapta az Európai Örökség címet is.

 

1024px-herkules_kut_diszudvar.jpg

 

A kút medencéjének alakzata nyolcszögű, külső lapjain Hunyadi Mátyás címereit láthatjuk, melyek gyümölcsfüzérek között jelennek meg. Az angyalkák (puttók) által tartott, szintén gazdagon ékesített kerek kúttál fölött találhatjuk a gyermek Herkules szobrát, amint éppen a lernai hydrát győzi le. A víz sugarai eredetileg a hydra torkából szökkentek elő. Az ábrázolás szimbolikus jellegű, – hiszen Herkulest a mitológiában felnőttként ismerjük.

Mi volt mégis a kútépítő mesterek célja és mi az ábrázolás történelmi háttere?

Herkules alakja itt szándékosan gyermeki alakban jelenik meg, mely tulajdonképpen az akkoriban szintén gyermek Corvin János hercegre utal.

Az ábrázolás voltaképpen nagy valószínűséggel Hunyadi Mátyás három éves bécsi hadjáratához illetve Bécs 1485 június 1-i behódolásához köthető, mikor is Mátyás a még gyermek Corvin Jánost mint utódját mutatja be oldalán.

Ahogyan Herkules legyőzi a hydrát, úgy Corvin János, - Mátyás kinevezett örököseként - térdre kényszeríti a Habsburgokat.

 

herkules_kut.jpg

 

Hunyadi Mátyás - avagy „ Mátyás az Igazságos” 1458-től uralkodott magyar királyként. 1490. április 6-án Bécsben, váratlanul halt meg, Székesfehérváron temették el.

Uralkodása alatt hazánkban felvirágzott a reneszánsz és a kultúra, amit feléségének Aragóniai Beatrixnak is köszönhetünk. Beatrix nagy befolyást gyakorolt Mátyásra, különösen a fényes udvartartás kiépítésében.  Az egész országban nagyszabású építések folytak.  Mátyás kedvelte a művészeteket. Udvarában híres művészek és történészek működtek, mint például  Galeotto Marzio és Janus Pannonius, az első jelentős magyar költő. Mátyás támogatta a tudományokat is.

Nos a Herkules-kút legendáját követve, Mátyás halála után az általa utódnak kinevezett Corvin János ugyan fellépett trónkövetelőként,  - aki törvénytelen gyermekként született ágyasától, Edelpeck Borbálától - de sohasem lett belőle magyar király.

matyas-beatrix-300x223.jpg

Mivel Mátyásnak és Beatrixnak sosem született törvényes utóda, egy olyan királyra volt szükség, aki a török fenyegetettségre való tekintettel Mátyás nyugati figyelmű politikája után, erre a problémára is megoldást talál.

A választás végül 1490. júliusában II. Ulászlóra esett a Jagelló házból. Ismertebb nevén Dobzse László, aki egyúttal Beatrix második férje volt.. A házasság azonban hamarosan zátonyra futott, Beatrix visszamenekült Itáliába. Mátyás híres Fekete seregét feloszlatták,- halála tulajdonképpen véget vetett a központosított nemzeti királyságnak.

 

visegrad_nagy.jpg

 Ajánlott irodalom: Surányi Miklós : A nápolyi asszony

@Niedermaier Krisztina

@Ez az én blogom, én írom. A blogon megjelenő írások eredetiben megoszthatóak, de kimásolni és máshol közzétenni nem megengedett. Kivételt képez, mikor is az első sor vagy mondat kerül átemelésre, majd a folytatásért a blogra kattint az olvasó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr828916034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeve 2018.08.05. 21:18:43

Szia! Elírtad az évszámot, 1458-tól lett Király!

Szasza76 2020.04.25. 12:42:36

Mivel maga a kút 1484-ben elkészült, valószínűtlen, hogy az egy évvel későbbi eseményekre reflektált Giovanni Dalmata...
Információk és további anyagok a gasztroutazas.info oldalon
süti beállítások módosítása